regiofair of "hoe de krachten van fair trade en lokale korte keten te bundelen"

‘Leven van het land. Niets verspillen en gezond blijven.’ door John Seymour (1976)

with 7 comments

hier kun je het laatste boek van Seymour lezen: The complete book of self sufficiency (opent .pdf)

of downloaden: The complete book of self sufficiency


We kunnen zelf werkzaamheden verrichten of we kunnen anderen betalen om ze voor ons te verrichten. Dit zijn de twee ‘modellen’ waarmee we in ons onderhoud voorzien. We zouden ze het ‘zelfvoorzieningsmodel’ en het ‘organisatiemodel’ kunnen noemen. Het eerste leidt tot zelfstandige mannen en vrouwen en het laatste tot afhankelijke mannen en vrouwen. Alle bestaande samenlevingsvormen onderhouden zichzelf door een mengeling van beide modellen, maar de verhoudingen verschillen.

In de moderne wereld heeft zich, gedurende de afgelopen honderd jaar, een enorme en historisch unieke verschuiving voorgedaan: van zelfvoorziening naar organisatie. Met het gevolg dat mensen steeds minder vertrouwen hebben in zichzelf en afhankelijker worden dan ooit tevoren in de geschiedenis van de mensheid is voorgekomen. Ze kunnen wellicht beweren hoger ontwikkeld te zijn dan iedere generatie vóór hen, maar het feit blijft dat zij niet echt iets voor zichzelf kunnen doen. Zij zijn volledig afhankelijk van kolossale, ingewikkelde organisaties, van fantastische machinerieën, van steeds hogere inkomens. En wat gebeurt er als het fout gaat, als er zich een stagnatie, een defect, een staking, of werkeloosheid voordoet?

Verschaft de staat alle noodzakelijke levensbehoeften? In sommige gevallen, ja; in andere gevallen, nee. Veel mensen vallen door de mazen van het veiligheidsnest, en wat dan? Zij lijden; ze raken ontmoedigd, ze worden zelfs wanhopig. Waarom kunnen zij zichzelf niet helpen? Over het algemeen, is het antwoord maar al te duidelijk: zij zouden niet weten hoe, ze hebben het nooit gedaan en weten zelfs niet waar ze moeten beginnen. […]

Zou ik moeten proberen een manusje-van-alles te worden? Op het gebied van de meeste van deze zaken zou ik vrij onbekwaam en verschrikkelijk inefficiënt zijn. Maar zelf iets telen of maken: wat een plezier, wat een vrolijkheid, wat een bevrijding van de gevoelendheid volledig van organisaties afhankelijk te zijn! Wat misschien zelfs belangrijker is: wat een ontwikkeling van de echte persoonlijkheid! In aanraking zijn met de feitelijke oerprocessen van de schapping. De aangeboren scheppingsdrang van de mens is niet iets minderwaardigs of toevalligs: negeer of verwaarloos hem, en hij wordt innerlijke bron van gif – een blokkade van de creativiteit. Dit kan jou en al je menselijke contacten vernietigen; op grote schaal, kan het – nee, zal hij onvermijdelijk – de samenleving vernietigen.

Daarentegen kan niets de bloei van een samenleving tot staan brengen die erin slaagt de vrije teugel te geven aan de scheppingsdrang van haar mensen – al haar mensen. Dit kan niet van bovenaf bevolen worden of georganiseerd. We kunnen niet op regeringen vertrouwen, maar alleen op onszelf, teneinde deze gang van zaken te bewerkstelligen. We moeten zeker niet blijven ’wachten op Godot’ want Godot komt nooit. Het is interessant om aan alle ‘Godots’ te denken, waarop de moderne mensheid wacht: deze of gene fantastische technische doorbraak; kolossale vondsten van nieuwe olie- en gasvelden; automatisering, zodat niemand – of nauwelijks iemand – nog een vinger hoeft uit te steken; politieke beslissingen om alle problemen voor eens en voor altijd op te lossen; multinationale ondernemingen om enorme investeringen te doen in de laatste en beste technische ontwikkelingen; of gewoon ‘de volgende opleving van de economie’. […] De essentie van zelfvoorziening is juist dat je nu begint en niet wacht tot er iets komt opdagen.

voorwoord van Dr. E.F. Schumacher bij ‘Leven van het land. Niets verspillen en gezond blijven.’ door John Seymour, vertaald door John Onstwedder en Hendrik van den Heuvel, De Kleine Aarde. Nederlandse editie Uitgeverij In den Toren / Baarn en Kosmos / Amsterdam 1979. Copyright © 1976 by Dorling Kindersley Ltd, London

Advertenties

Written by hallometsteven

april 21, 2008 bij 3:10 pm

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] heb ik een nieuwe categorie aangemaakt: autonomie. Dit artikel kan ik je zeker aanraden: ‘Leven van het land. Niets verspillen en gezond blijven.’. Het is het voorwoord door Dr. E.F. Schumacher bij het gelijknamige boek van John Seymour uit 1976. […]

 2. […] heb ik een nieuwe categorie aangemaakt: autonomie. Dit artikel kan ik je zeker aanraden: ‘Leven van het land. Niets verspillen en gezond blijven.’. Het is het voorwoord door Dr. E.F. Schumacher bij het gelijknamige boek van John Seymour uit 1976. […]

 3. kunnen we leven van het land van john seymuor nog kopen

  vandendries maurice

  april 28, 2010 at 4:03 pm

 4. Graag zou ik dit boek voor mijn vriend willen kopen. Het liefst 2ehands want nieuw is het best prijzig.
  Wie kan mij hier bij helpen?? groetjes, Yasmin

  Yasmin Boomstra

  november 23, 2010 at 11:11 am

 5. Yasmin, het lijkt me een boek dat je nooit wilt verkopen, wanneer iemand het bezit.

  Probeer evt. eens langs Amazon, bijv: http://www.amazon.com/Self-sufficient-Life-How-Live/dp/0789493322

  de verbaasde kabouter

  november 23, 2010 at 11:29 am

 6. Graag zou ik dit boek ook willen hebben, wie heeft er een te koop voor een schappelijk prijsje?

  edwin Bot

  juni 4, 2011 at 6:36 am

 7. Voor een ieder die naar dit boek opzoek is…. Zodra je ergens een exemplaar te pakken kunt krijgen, kopen!

  Ja de prijs kan soms flink oplopen, maar het is het meer dan waard. Dit is DE groene bijbel, beter zal je niet snel vinden. Kijk eens op marktplaats, de slegte of bol.com. Ik heb er al meerdere exemplaren weg kunnen halen. (perfecte cadeau) Soms betaal je iets meer, maar dit boek is het meer dan waard.

  Er zijn alleen maar oude exemplaren verkrijgbaar, er is geen herdruk, helaas. Zoek ook eens naar “gezond eten van eigen tuin” ook van John Seymour. Dit boek is de perfecte aanvulling op “Leven van het land”

  Mijn John Seymour Collectie is compleet, ik heb er een paar jaar over gedaan, maar het is het waard!

  Zoek en gij zult vinden….

  Nachtschade

  december 27, 2011 at 12:53 pm


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: