regiofair of "hoe de krachten van fair trade en lokale korte keten te bundelen"

faire melkprijzen? een oplawaai kun je krijgen!

with one comment

Wat doe je in een democratie met gepeupel dat opkomt voor zijn rechten?
Van straat kloppen!

faire melkprijzen? een oplawaai kun je krijgen!

faire melkprijzen? een oplawaai kun je krijgen!

want… vandaag is het feest

Vanop foodlog.nl vandaag:

“Keizer Albert lacht. Hij legde vandaag de basis om met zijn marktmacht niet alleen de A-merken, maar ook de keurmerken de markt uit te werken. Keizer Albert heeft ze immers voor het kiezen en kan, zoals mensen die gevarieerd van bil gaan het noemen, ‘een beetje wisselen’.

Toch zijn de keurmerkkoningen blij. Blakend van zelfvertrouwen en met woorden die het Grote Goed dienen steken ze de kop in het zand. “Deze stap is een duidelijk antwoord op de toenemende vraag van consumenten naar producten die bijdragen aan een betere toekomst”, zegt Coen de Ruiter van Max Havelaar. Zijn Max is een van die nieuwe merken, pardon keurmerken natuurlijk, die Albert straks helemaal in zijn zak steekt.”

Dick Veerman blijft een meester van het woord en analyseert het correct.

Wat mij echter vooral treft dezer dagen, is dat de klassieke (sic.) fairtradebeweging – vakkundig gekaapt als ze zijn door de multinationale ondernemingen middels het overnemen van het keurmerk Max Havelaar – niet hoog oploopt met de idee om ook boeren in het Noorden mee te laten profiteren van fair trade. Om zo heel veel wind te maken, zeg maar een storm te ontketenen.

Door dit soort monsterverbonden af te sluiten met Albert Heijn is deze laatste verzekerd van het feit dat MH het AH nooit moeilijk zal maken met het steunen van de europese boerenstand. Zwijg stil er een coalitie mee te sluiten.

Maar zeer hoopgevend, dit bericht van Johan Janssen van Belgian Dairy Board, vanmorgen in mijn mailbox:

“Voila, vers geperst.
Grtn, JJ
http://www.fairdairy.eu/

Belgian Dairy Board klopt niet op mensen maar op spreekwoordelijke nagels.

Constructief, maar klaar met een alternatief, waar ik volgaarne aan meewerk, voor het geval de zuivelsector niet tot inkeer wil komen. En willen de fairtraders niet weten van bijv. 100% fairtradechocomelk, dan zullen de boeren het zelf doen.

En dus beter doen.

En dus de klassieke fairtraders inhalen, voorbijsteken en ter plaatse laten.

Effe nog wat feiten over de melkprijzen vandaag

Vandaag kost 1 liter melk produceren 53 eurocent. De melkveehouder krijgt van degene die de melk bij hem komt ophalen vandaag 24 cent.

uit videoreportage hieronder, nieuwsuitzending TV Limburg van 26 mei 2009

In eigen land heeft Aldi vorige week een aantal ‘blijvende prijsdalingen’ ingevoerd. Eén van de meest opmerkelijke is de prijs van een liter halfvolle melk: die stond op 49 cent, wat al erg laag is, want vorig jaar kostte die nog 62 cent. Nu is er nog 6 cent afgegaan, en betalen de consumenten dus 43 cent. Ter vergelijking: een fles Spa Reine kost bij Delhaize 60 cent, een fles Coca-Cola 1,32 cent. Wie bij deze prijzen dagelijks een liter melk koopt bij Aldi, betaalt op jaarbasis 157 euro, voor Spa Reine 219 euro en voor Coca-Cola komt dat op 481 euro, zo heeft Het Laatste Nieuws becijferd.

Waarom moeten de fairtraders in Europa samenwerken met de eigen boeren?

Omdat wat ze met hun fairtradepremie uit te betalen in het Zuiden aan de ene kant geven, ze meteen weer afpakken door zelf unfaire melk te verkopen, bijvoorbeeld.

Ik verklaar: er bestaat al zogenaamde fairtradechocomelk, welke echter over de slechte prijzen die voor de melk wordt betaald, angstvallig zwijgt. Waar ze ook over zwijgt, is dat door de slechte melkprijzen de overproductie wordt aangewakkerd. En waar belandt die overproductie? Juist, in het Zuiden. In Afrika bijvoorbeeld, In de vorm van melkpoeder. Op deze manier kunnen de kleine afrikaanse melkproducenten hun melk niet kwijt op de lokale markt en moeten hun koeien slachten. Etc… etc…

afsluiter: Belgian Dairy Board weer in het nieuws

Advertenties

Written by hallometsteven

mei 27, 2009 bij 5:19 pm

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ik hou elke week het video melkbericht op Ziezo.biz bij. Dan weet je precies wat er speelt en heb je een vraag dan wordt hij door specialist beantwoord

    Boer

    juni 11, 2009 at 8:34 am


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: