regiofair of "hoe de krachten van fair trade en lokale korte keten te bundelen"

“De strijd van boeren in Noord en Zuid op één lijn zetten is té kort door de bocht”

with 10 comments

De stelling in de titel boven dit artikel komt niet van mij, maar van Koen Van Bockstal, gedelegeerd bestuurder van Oxfam Wereldwinkels vzw en Oxfam Fairtrade cvba.

Hij antwoordde hiermee op mijn vraag:

de prijs die Oxfam Fairtrade betaalt voor melk en appelsap, beschouwen de Belgische boeren die als een faire prijs?

Wat denk jij?

Vooraleer te stemmen, lees even de rest van het antwoord van Koen Van Bockstal onder de poll.

Antwoord Koen Van Bockstal

Het punt is eigenlijk simpel : in onze strijd voor een eerlijker wereldhandel vallen een aantal van onze eisen voor achtergestelde producenten in het Zuiden samen met de eisen voor boeren in het Noorden.

Maar voorlopig is het nog steeds een zeer ongelijk en onrechtvaardig verhaal : want boeren in het noorden hebben allerlei staatssteun, kunnen terugvallen op sociale zekerheid, onderwijs, etc etc, wat niet betekent dat ze het gemakkelijk hebben en dat hun eisen onterecht zouden zijn.

Maar de strijd van N en Z voor boeren op één lijn zetten is té kort door de bocht – er is bij de aanvang (in het zuiden) zo”n ongelijk vertrekpunt dat WIJ (als OWW & OFT) vooral daarvoor ijveren.

En of de boeren onze prijs voor melk en appelsap als “fair” beschouwen weet ik niet. Maar we kopen onze melk en appelsap wel bij organisaties / coöperatieven ondermeer gelinkt aan de boerenbond (bv coöperatieve fruitveilingen in limburg) – als de BB daar het spel niet eerlijk “zou” spelen (ik kan dat niet beoordelen) dan spreken ze met een dubbele tong.

Even dit antwoord duiden:

Uiteraard zouden Wereldwinkels graag een faire prijs betalen voor de producten van Vlaamse landbouwers. Alleen is het pas mogelijk om prijzen te betalen op maat en vraag van onze eigen landbouwers, wanneer ze de afhandeling/verdeling van hun producten zelf terug in handen nemen. Zoals de coöperatieven met wie de Wereldwinkels samenwerken in het Zuiden.

Zo zijn de Wereldwinkels aangewezen op de bedrijven die momenteel de melk ophalen en vercommercialiseren. Sommige daarvan zijn op papier in handen van de boeren. Bijvoorbeeld INZA van de Boerenbond. In de praktijk blijkt het een ander liedje. Idem dito voor de fruitveilingen, bijv. Er zijn momenteel nauwelijks of geen alternatieven, die door de boeren zelf worden beheerd in Vlaanderen. Waar ze er wel zijn, zijn ze voor Oxfam Fairtrade veelal te kleinschalig of te weinig standvastig om commercieel duurzaam mee in zee te gaan.

Een leerrijk voorbeeld hier, is de samenwerking die er aanvankelijk was met de chocomelk van Oxfam Fairtrade. De biomelk werd tegen een goede prijs ingekocht bij de bio-coöperatie Brugs Ommeland. Helaas, kort na de lancering al verkozen de boeren van Brugs Ommeland hun biomelk te gaan verkopen op de zeer lucratieve Britse biomarkt. De Wereldwinkels verloren hun leverancier en zijn noodgedwongen terug overgestapt op gewone melk voor hun chocoladedrink. Het hoeft niet gezegd dat de geleden schade en verloren ontwikkelings- en marktingkosten volledig voor de rekening van de fairtradeorganisatie vielen. Da’s natuurlijk moeilijk fair zakendoen, op die manier.

ANDERZIJDS… de mening van Thierry Kesteloot (Oxfam-Solidariteit)

We vroegen Thierry Kesteloot van Oxfam-Solidariteit om zijn mening over de uitspraak van de directeur van haar zusterorganisatie Oxfam-Wereldwinkels.

Zijn antwoord:

Date: Mon, 23 Nov 2009 17:10:52 +0100
Subject: Re: melk

Dag Steven,

Gemeenschappelijke strijd van boeren N en Z is inderdaad kort door de bocht als we niet duidelijk bepalen welke strijd er gevoerd wordt (mn tegen de deregulering, machtsconcentratie, boerenlandbouw, …). Maar indien we wel duidelijk weten welk model we verdedigen, dan denk ik dat het niet alleen zinvol is, maar zelfs noodzakelijk is om boeren in N & Z bij elkaar te brengen.

Onze ervaring rond de suikerhervorming bv heeft duidelijk uitgewezen dat het argument van “ontwikkeling” niet echt doorweegt op de beleidsvorming, tenzij het ondersteunend werkt met interne europese belangen (zoals de verdediging van een solidair landbouwbeleid ism met boeren in Europa).

Er zijn duidelijk tegengestelde belangen tussen landbouw N en Z, maar de belangrijkste tegenstelling lijkt ons wel één te zijn tussen twee landbouwmodellen (boerenlandbouw vs industriële landbouw) en dit des te meer met de klimaat- en energiecrisis die op ons afkomen. Wij werden trouwens ook gevraagd om de vraag van een hervorming van het melkbeleid te ondersteunen dat niet verstorend is voor melkproductie in het zuiden. De melkstakers vroegen immers een verlaging van de quotahoeveelheden om de overproductie tegen te gaan.

Blijkbaar bestaat er een grote bekommernis binnen OWW om zich niet te vereenzelvigen met de actiemethoden van de stakende melkboeren (hetgeen het argument is van de meest competitieve melkveehouderijen en van diegenen die de deregulering verdedigen), en om geen begripsverwarring te creeeren rond “eerlijke” melk (terwijl de acties door de melkstakers om eerlijk verloond te worden vrij gelijkaardig zijn dan wat de eerlijke handel verdedigd)

Hopelijk helpt je dit vooruit

Thierry


Limburgse groentenboeren in zak en as

12 cent kreeg deze boer uit Bocholt, Gert Reynders, voor een kilo tomaten in augustus. Die tomaten lagen dan in de winkel voor 1,39 euro. De man verkoopt voor het tweede jaar op rij 20 cent onder de productieprijs. Zelfs Philip Vergauwen van UHasselt kan er blijkbaar niet meer om lachen. En jij, als consument?

 

Misschien kunnen onze boeren nog wel wat opsteken van hun collega’s in het Zuiden?

Fair Trade in practice & Quality for all of us

Voorstellingsvideo’s van Cepicafe op YouTube:

Advertenties

Written by hallometsteven

september 17, 2009 bij 2:08 pm

Geplaatst in actualiteit en nieuws

Tagged with

10 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik mis een speler (naast de wereldmarkt), die lak heeft aan fair trade en het alle boeren moeilijk maakt: de bio-industrie!

  tine

  september 17, 2009 at 7:31 pm

  • Leg eens uit, Tine?

   de verbaasde kabouter

   september 18, 2009 at 9:27 am

   • Laten we vooral de retail niet vergeten! De grootdistributie zet alle actoren gigantisch onder druk en probeert hun producten zo goedkoop mogelijk te verkopen om zo veel mogelijk winst te genereren.

    Gwen

    september 22, 2009 at 12:09 pm

   • Hoe ziet de ideale supermarkt er volgens Dick Veerman dan uit?
    Veerman blijkt er een voorstander van om boeren zelf mee te laten delen in de winst van supermarkten.
    “Ik zie een soort boeren-Aldiformule voor me, een coöperatie waarin de boeren en verwerkers een eerlijke prijs krijgen voor hun artikelen, domweg omdat ze meedelen in de eindwinst.”

    Aldus Dick Veerman van Foodlog.nl

    Die boot dreigen de fairtraders te missen, door zich ver weg van de eigen boeren te houden. En die boot komt eraan.

    de verbaasde kabouter

    september 22, 2009 at 12:24 pm

   • Het is NU de moment om als consument een klaar en duidelijk signaal te geven. De subsidiepolitiek van de EU, de overproductie, de megagrote landbouwbedrijven die kleine boeren uit de markt kicken, de gigantische leningen die landbouwbedrijven zijn moeten aangaan om te voldoen aan alle bedrijfseisen …. enz. Deze politiek zorgt er nu voor dat alles in onze eigen gezicht explodeert. Het is ook deze politiek die de wereldmarkt van landbouwproducten ontwricht.
    Het is aan de EU om beslissingen te nemen, en aan ons als consument om de politici onder druk te zetten. Wij als consument geven een signaal: door producten van korte keten aan te kopen, waarvan we 100% zeker zijn waar en hoe dit geproduceerd wordt en waarvan de prijs in overleg met de producenten afgesproken wordt. Door producten van Fairtrade aan te kopen, waarvan we ook de nodige garanties hebben en weten dat de producenten die ons die producten leveren een menswaardig inkomen krijgen.
    Uiteraard ga ik volmondig akkoord om lokale landbouwers een eerlijke prijs te bieden voor hun producten. Het is de overproductie, de subsidiëring en de grootschaligheid die ons nu in deze onhoudbare situatie gebracht hebben. Maar de strijd tussen zuiderse boeren en die van het noorden is en blijft ongelijk, omdat de vertrekspositie van de boeren boven en onder de evenaar compleet verschillend is!

    Gwen

    september 22, 2009 at 12:21 pm

   • “de strijd tussen zuiderse boeren en die van het noorden is en blijft ongelijk”

    tussen de appelboeren? of de koffieboeren?

    http://www.tvl.be/nl/nieuws/2009-09-21/limburgse-groenteboeren-in-zak-en-as/

    de verbaasde kabouter

    september 22, 2009 at 1:06 pm

 2. Volgens mij moeten wij de arme (zwakke) boeren in heel de wereld steunen (zowel in het zuiden als in het noorden). Maar er zijn (secundaire) tegenstellingen tussen de boeren in het zuiden en het noorden en (secundaire) tegenstellingen tussen de boeren in het noorden en tussen de boeren in het zuiden. Het komt erop aan de hoofdtegenstelling te zien en de armen te verdedigen tegen de rijken. Fair play is niet mogelijk in een spel tussen sterken en zwakken.

  walter bauwens

  september 25, 2009 at 10:05 pm

 3. […] Dat zeggen de Wereldwinkels, en het is ook het standpunt van Max Havelaar. We besteedden er hier al eerder uitgebreid aandacht aan. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: