regiofair of "hoe de krachten van fair trade en lokale korte keten te bundelen"

Geen toekomst voor fair trade en korte keten: de Boerenbond vindt dat kleine boeren er beter de brui aan geven

with one comment

We kunnen met pensioen, als het aan de Boerenbond ligt. Er is geen toekomst voor familiale landbouw.

Dood biggetje voor stadhuis

Voor het stadhuis van Geel is woensdagochtend een klein, dood varkentje gevonden. Bij het varken was ook een brief achtergelaten. Volgens de politie gaat het om een protestactie van boze boeren. Ze zijn kwaad omdat ze te weinig geld krijgen voor hun producten. Vooral uitlatingen van de voorzitter van de Boerenbond, dat kleine boeren er beter de brui aan geven, zijn blijkbaar in het verkeerde keelgat geschoten.


lees ik op geelfm.be

 

Ook op vilt.be (overgenomen uit de Gazet van Antwerpen) werd er over bericht

Op de stoep van het stadhuis van Geel werd woensdagochtend een dood big aangetroffen dat daar voor dag en dauw was achtergelaten door een anonieme landbouwer. Bij het kadaver een brief: “Hallo, ik ben Knorretje. Ik ben op zoek naar iemand die voor mij kan zorgen en mij eten kan geven. Mijn baas, de boer, kan dit niet meer”. “Een noodkreet”, zegt de burgemeester van Geel.

De melkboeren vragen aandacht voor hun problemen door melk uit te gieten over hun akkers. Maar ook heel wat varkensboeren werken al jaren onder de kostprijs en zitten door hun financiële reserves heen. In de brief vertelt het varkentje verder nog dat zijn boer al tevergeefs bij de overheden en de grootdistributie had aangeklopt. Dat Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche deze week in Terzake aankondigde dat op termijn alleen grotere boeren kunnen overblijven, vormt kennelijk de spreekwoordelijke druppel.

Geelse burgemeester Frans Peeters (CD&V) is onder de indruk van de actie. “Ik beschouw het als een ernstige alarmkreet van een landbouwer wiens persoonlijke situatie dramatische vormen aanneemt. Luguber is het in mijn ogen niet, eerder begrijpelijk. Het gaat om een kleine boer die nu te horen krijgt dat er voor hem geen toekomst meer is in de sector”.

Volgens Peeters richt de boer zich niet tot de verkeerde instantie. “Hij maakt ons geen verwijten. Het is gewoon een stil protest”. Het dode dier werd meteen weggehaald. De politie stelde een pv op, maar de burgemeester wil niet dat er een klopjacht wordt gehouden op de dader. “De situatie is voor hem al erg genoeg”.

Advertenties

Written by hallometsteven

september 24, 2009 bij 3:14 pm

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Geen toekomst voor fair trade en korte keten: de Boerenbond vindt dat kleine boeren er beter de brui… hoe we de krachten van fair trade en korte… – PeopleRank: 0 – 24 sep. 2009 …Piet Vanthemsche deze week in Terzake aankondigde dat op termijn alleen grotere boeren kunnen overblijven, vormt kennelijk de spreekwoordelijke druppel. Geelse burgemeester Frans Peeters (CD&V) is onder de indruk van de actie. “Ik beschouw het als een… + stemmen […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: