regiofair of "hoe de krachten van fair trade en lokale korte keten te bundelen"

“Over hufterigheid” – van de kippenhokblog van Huib Rijk

leave a comment »

Vandaag stel ik u graag de blog voor van Huib Rijk, een Nederlandse boer uit Biddinghuizen.
Hij zegt over zichzelf: “Ik voel me dan ook wereldburger, ofwel wereldboer”.
Zijn kippenhok-blog krijgt een vast plaats onder de links aan de rechterzijde van deze pagina. Lezen maar!
Maandag onmoet ik Giedo van mycelium.be. Ik stel hem hier binnenkort ook voor met een column uit zijn blogarchief.

door Huib Rijk (http://hetkippenhok.blogeiland.nl/), ook bekend van foodlog.nl

Voor mijn verjaardag kreeg ik een workshop columns schrijven. Leuk, na bijna 5 jaar als columnist wil ik wel eens weten hoe dat moet. Leuke groep trouwens: allemaal verschillende mensen die allemaal hetzelfde zijn. Hier één van mijn huiswerkjes.

U bent vast geen hufter – denkt u. Hoewel ik niet al mijn lezers persoonlijk ken ga ik er van uit dat u een weldenkend iemand bent die een afgewogen oordeel probeert te vormen op basis van objectieve gegevens.

Niet prettig als dat mooie beeld keihard wordt ontkend. Hoogleraar Roos Vonk schreef in een artikel in de Volkskrant dat vlees eten getuigt van hufterig gedrag. Maar zeggen velen, aldus mevr. Vonk, “het is zo lekker. En iedereen doet aan het systeem mee en dus zal het wel normaal zijn.” Een storm van reacties volgde: wat hufterig om iemand van hufterigheid te beschuldigen!

Zijn vleeseters of –producenten hufters? Nee. Maar de tragiek is dat allerlei systemen – voedsel, energie, economie – bestaan uit onderdelen waar weinig tot niets mee mis is, terwijl tegelijk het totaal absurd is.

Van niets is de houdbaarheidstermijn zo kort als van gezond verstand. De geschiedenis toont tot welke ongelukken “Gesundes Volksempfinden” kan leiden. Iemand die zegt zich slechts op nuchterheid te baseren, mijn tenen krullen er altijd van in mijn laarzen.

Het heeft er toe geleid dat boeren kippen hielden op de oppervlakte van een A4-tje [of met zijn vijven op 5 A4-tjes], de mest van duizenden varkens of kippen uitstrooiden op één ha. Of – zoals ik zelf heb gedaan – gewassen behandelen met kwik, arsenicum en bestrijdingsmiddelen op basis van gifgassen uit de eerste wereldoorlog. En overtollige producten met behulp van subsidies laten verplaatsen naar de markten van collega’s.

Halverwege de jaren 80 was de trend in de akkerbouw de grond als een medium te zien en het bodemleven als vijandig. De aanleiding hiertoe was niet ongegrond. Het was de periode dat de gevolgen van intensivering naar voren kwamen. Aardappelmoeheid – veroorzaakt door aardappelcystenaaltjes – bietenmoeheid en bietenrhizomanie; vrijwel ieder belangrijk akkerbouwgewas werd bedreigd. Grootschalige toepassing van grondontsmetting was één van de reacties.

December 1984 vond een ernstig ongeluk plaats in Bhopal, India. In een fabriek van Union Carbide werd de grondstof geproduceerd van Temik, een granulaat dat op ons bedrijf werd toegepast tegen aardappelmoeheid. Enkele maanden later hielp een vriend van mij met aardappels poten. “Klein Bhopal”, zou dat geen mooie naam voor de boerderij zijn, bedachten we. Een sick joke? Nee, pijnlijk bewust zijn onderdeel te zijn van een systeem.

We hebben als mens de neiging een ongeleid projectiel te zijn. Of, zoals Bruce Springsteen het uitdrukte in “Hungry heart”: “like a river that don’t know where it’s flowing, I took a wrong turn and I just kept going”

Maar tegelijk zijn wij ook in staat te veranderen. In ijzingwekkend tempo zelfs. Ook al hebben we dat niet door en zijn we voornemens om juist niet te veranderen. Hoe rationeel we ook denken te zijn: veranderen doen we zelden onder invloed van rationele argumenten. Hoe verschillend we ook zijn, daarin zijn we allemaal hetzelfde. Stelletje hufters dat we zijn.

Advertenties

Written by hallometsteven

december 10, 2010 bij 9:22 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: