regiofair of "hoe de krachten van fair trade en lokale korte keten te bundelen"

kladblok – de vier principes van biologische landbouw: volgens Peter Jens (ex-directeur Biologica) moet IFOAM zichzelf de ILO-standaarden opleggen

leave a comment »

Peter Jens was tot voor kort directeur van Biologica in Nederland. Ik ontmoette hem afgelopen maandag in Hasselt, tussen pot en pint, samen met Giedo van Mecilium.be. We kennen elkaar van Foodlog.nl .

Hij deed tussendoor nog eens de vier principes van de biologische landbouw uit de doeken. Ik pen ze hier effe neer, zodat ik ze snel terug kan vinden. En misschien heb jij er ook wel iets aan.

De kernwaarden van de biologische landbouw zijn internationaal vastgelegd in de zogenaamde “Beginselen van de Biologische Landbouw“. Dit zijn:

* Het Beginsel van Gezondheid
* Het Beginsel van Ecologie
* Het Beginsel van Billijkheid
* Het Beginsel van Zorg

Deze vier beginselen betekenen, in het kort, het volgende:

Gezondheid
Biologische landbouw moet de gezondheid van bodem, plant, dier, mens en de planeet als een ondeelbaar geheel in stand houden en versterken.

Ecologie
Biologische landbouw moet gebaseerd zijn op levende ecologische systemen en kringlopen, met hen meewerken, ze versterken en instandhouden.

Billijkheid
Biologische landbouw moet gebaseerd zijn op relaties die billijkheid waarborgen met betrekking tot de gemeenschappelijke omgeving en ontwikkelingmogelijkheden.

Zorg
Biologische landbouw moet met voorzorg en verantwoordelijkheid worden beoefend, om de gezondheid en het welzijn van de huidige en toekomstige generaties en hun leefomgeving te beschermen.

De complete toelichting

Wil je meer weten over de filosofie achter biologisch? De complete tekst van de Beginselen van de Biologische landbouw kun je hier downloaden als PDF.

Definitie van biologische landbouw volgens IFOAM**

* Biologische landbouw is een productiesysteem dat de gezondheid van bodems, ecosystemen en mensen ondersteunt en in stand houdt.
* Zij is gebaseerd op ecologische processen, biodiversiteit en natuurlijke cycli die zijn aangepast aan lokale omstandigheden, in plaats van input met nadelige effecten te gebruiken.
* Biologische landbouw combineert traditie, innovatie en wetenschap ten voordele van de gezamenlijke leefomgeving en ter bevordering van rechtvaardige relaties en een goede levenskwaliteit voor alle betrokkenen.

(vertaling BIOLOGICA.NL, oorspronkelijke tekst in het Engels)

** IFOAM is de internationale federatie van biologische-landbouworganisaties.

Het doet me deugd dat Peter Jens ook nog steeds gelooft in de fair trade-idee. Meer nog, volgens hem moeten IFOAM en FLO elkaars regels zoveel mogelijk overnemen.

Op korte termijn vindt hij bijvoorbeeld nog steeds dat de biologische sector moet streven naar de incorporatie van ILO-normen in de biologische regelgeving.

Tijdens een toespraak voor de IFOAM-EU groep, de Europese afdeling van IFOAM, verwoordde hij het ooit zo:

“I sometimes miss a Big, Hairy, Audacious Goal. I sometimes feel that we are so bogged down in nitty gritty details that we don’t hear the citizens’ calls. Calls for even more ambitions. Ambitions far beyond our principles of health and ecology, Beyond organic. Our citizens, our society cries out for ambitions on care and fairness. I personally cannot enjoy to the fullest any organic produce if the farmhand does not have a secure livelihood.
So now tell me, knowledgeable crowd, passionate individuals of IFOAM EU: When will the EU rules incorporate the ILO standards on rural workers? 2015? 2013? 2011? Tomorrow? Now THAT’s work!”

uit: Peter Jens: wanneer ILO-normen in Europese regels?

Advertenties

Written by hallometsteven

december 16, 2010 bij 1:13 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: