regiofair of "hoe de krachten van fair trade en lokale korte keten te bundelen"

11 juni 2011: eerste Vlaams-Nederlandse Foodlog-bijeenkomst in Leuven

leave a comment »

Begin dit jaar deden een paar Vlamingen (Giedo, Steven en Nick) een voorzet op Foodlog.nl om een Foodlog-bijeenkomst in La Douce Flandre te organiseren. Op 16 maart verscheen op Foodlog dan een concreet voorstel voor Het Grote Vlaamse Foodlogevent.

SCHRIJF JE HIER IN: http://vlaamsfoodlogevent2011.wordpress.com/praktisch/.

Programma

Leuven is één van de oudste universiteitssteden in West-Europa en bevindt zich op een 20 km van Brussel. Iedereen is welkom vanaf 12:00u. We maken gebruik van een zaal in het Oratoriënhof. Er wordt gezorgd voor Vlaamse hapjes en tapjes.
‘s Avonds kunnen we op het gelijkvloers in een trattoria terecht voor good food. Niet Vlaams, maar eerlijk en betaalbaar Italiaans, bereid door Vlaamse Italianen. Een typisch Vlaams compromis om de organisatie voor elkaar te krijgen met de minste randproblemen.

In de zaal is aangenaam ruimte voor 40-50 personen. Het avondmaal (rond 18:00 à 19:00u) kan ter plekke individueel worden afgerekend, wat toelaat dat ieder zijn ding kan bestellen. Voor ons gaat het in eerste instantie over het ontmoeten van mensen die zich om een of andere reden betrokken voelen bij Foodlog en die elkaar eens offline willen ontmoeten. Anderzijds is het een geschikt moment om terug te blikken op 5 jaar Foodlog en te kijken naar wat Foodlog voor de toekomst in petto heeft.

Agenda

Foodlog.nl is uitgegroeid tot een ‘hangplek’ voor mensen die hun kennis over eten met elkaar en het publiek willen delen. Vijftigduizend unieke bezoekers per maand lezen Foodlog, waarvan 8 à 10.000 Vlamingen. Voedsel Verbindt Ons, Vlamingen en Nederlanders. Toch zijn er opvallende verschillen in voedselcultuur. Nederlanders blijken alles van prijs te weten, Belgen hebben meer oog voor waarde. De Nederlandse voedings- en landbouweigenheid wordt mooi verwoord in de missie van Albert Heijn: ’Het alledaagse betaalbaar, het bijzondere bereikbaar’. In Belgie, en zuidelijker, is het alledaagse veelal (nog) bijzonder en betaalbaar, al rukt ook hier de verschraling met rasseschreden op.

Hoe gaan we daar als Vlamingen en Nederlanders mee om én welke rol kan Foodlog spelen in dit prijs/waarde debat? Hoe kunnen Vlamingen en Nederlanders ‘samen’ werk maken tot het bewerkstelligen van een veranderende kijk op voedsel, zodat het terug de plek inneemt die het verdient?

Concreet

Aanvang: 12:00u Einde: 19:00

 1. Sessie onder Foodloggetrouwen rond de vragen
  • Toekomst van Foodlog, in Nederland, in Benelux?
  • Is er een foodlog toekomstvisie neer te leggen via een charter?
 2. Ruime pauze met proeverij van uitgelezen Vlaamse producten
 3. Debat (open voor publiek)
  • De prijs/waardediscussie
  • Aanzet voor een Vlaams-Nederlandse consumentenbeweging
 4. Avondmaal (reservatie verplicht)

Beide thema’s worden gemodereerd door Peter Jens.

Advertenties

Written by hallometsteven

april 13, 2011 bij 12:05 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: