regiofair of "hoe de krachten van fair trade en lokale korte keten te bundelen"

Biogarantie Vlaanderen gaat voluit voor fair trade met lastenboek

with 3 comments

Dit nieuwsje ontving ik van Vanita Mertens, de bevlogen vrouw achter de bio en fairtrade webwinkel www.zandzeepsoda.be uit Ellikom. Waarvoor hartelijk dank!

uit het nieuwe Biogarantie- lastenboek:

Voor geïmporteerde producten is dit echter een ander verhaal. In heel wat landen zijn discriminatie, kinderarbeid, gebrek aan educatie, verbod op vereniging, … nog sterk aanwezig en ontbreekt de nodige wettelijke bescherming. In geval van agrovoedingsbedrijven (waarvan de productie bestemd is voor menselijke voeding) waar de bereider meer dan 10% (gewichtsprocent) van zijn grondstoffen betrekt uit (ontwikkelings-)landen waar de wetgeving slechts beperkte sociale bescherming biedt, moet fairtrade gecertificeerd aankopen. In Bijlage 2 worden de door BioForum erkende fairtrade-systemen opgelijst, alsook de landen waarop deze verplichting betrekking heeft. Niet-fairtrade import wordt enkel toegelaten mits motivatie t.a.v. BioForum. Als motivatie komt enkel onvoldoende beschikbaarheid (in de gewenste hoeveelheid en kwaliteit, tegen redelijke prijs, …) in aanmerking.
Het is echter mogelijk een afwijking op deze motivatie-verplichting te vragen tot 31 januari 2013 (zie infra § 3.5. Overgangsmaatregelen).

2.A. Door BioForum erkende lastenboeken voor eerlijke handel

 • – Bio Equitable – ESR Ecocert
 • – Good Food Foundation – IBD Eco-Social – Max Havelaar – Minga
 • – Oxfam – Rapunzel (Main dans la main & projet Turquie)

Wat is Biogarantie?

naar eigen zeggen:

Biogarantie is hét Belgisch privélabel dat net als het Europese logo enkel gebruikt mag worden op bioproducten die aan de strenge wettelijke normen voor biologische productie voldoen.
Hier en daar is het Biogarantielabel zelfs een tikkeltje strenger dan het Europese label (het verbiedt bijvoorbeeld nitirietzouten in vlees).

Wat garanderen de duurzame, bio of faire labels?

lees hier verder over waarin de labels zich onderscheiden

Advertenties

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik weet niet hoe de genoemde fairtrade standards omgaan met de ILO regels voor farmhands. Het lijkt me een goed begin door BioForum. Voor mij staat alleszins voorop dat de hand die mijn fairtrade banaan plukt vast moet zitten aan een mens dat een waardig leven kan leiden en tot volle ontplooiing kan komen. Of de farmer nu een faire deal kan doen of niet. Verder is het voor mij van belang dat we de standards die we de producenten opleggen ook van toepassing zijn op de handelaars die tussen mij en de producent zitten.

  peter jens

  juni 24, 2011 at 6:07 am

  • Uitstekende analyse, Peter. Wat de bananenhandel betreft, is er inderdaad nog veel werk aan de winkel: bijv. aangaande werkomstandigheden op de bananenboten, die afmeren richting Europa.

   hallometsteven

   juni 24, 2011 at 7:02 am


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: